Winterklaar maken camper

Nu de winter weer voor de deur staat krijgen wij regelmatig de vraag: “Hoe kan ik mijn camper het beste winterklaar maken?” Daarom hebben wij voor U hier de belangrijkste puntjes op een rijtje gezet. ( Gezien het feit dat iedere camper anders is kunnen aan deze informatie geen rechten worden ontleend! Het betreft hier uitsluitend een richtlijn. )

Stalling

Bij voorkeur worden campers ondergebracht in een overdekte stalling. Daar is hij beschermd tegen diverse weersomstandigheden zoals regen, hagel, sneeuw en storm. Heeft U niet de beschikking om Uw camper in een overdekte stalling te zetten dan kunt U uiteraard ook een speciaal hiervoor bestemd afdekzeil gebruiken. Let hierbij echter wel goed op dat dit goed en stevig bevestigd wordt om lakbeschadiging aan Uw camper te voorkomen!!

Uw camper schoon en fris

Om in het nieuwe seizoen weer met een schone en frisse camper te kunnen vertrekken, denkt U dan aan de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat Uw camper zowel aan de binnen- als buitenkant grondig gereinigd is.
 • Verwijder alle etensresten van de kookplaat en uit de koelkast. Maak de koelkast van binnen goed schoon en droog en laat de deur op een kier staan om schimmelvorming te voorkomen.
 • Maak de toiletcassette, de schoonwater- en vuilwatertank leeg en spoel deze grondig door.
 • Waterleidingen en dompelpomp goed doorblazen en watervrij maken. Vergeet hierbij ook het spoelsysteem van het toilet niet!
 • Zet de ramen op een ventilatiekier. Echter niet verder dan dat, om ongewenst bezoek van muizen te voorkomen.
 • Inspecteer de carrosserie op mogelijke ingangen en sluipwegen voor ongedierte. Controleer eventueel ook de bodem/ gaas/ roosters op beschadigingen.
 • Afhankelijk van het vochtgehalte in de stalling (of als U de camper thuis stalt) kunt U de kussens er uit halen en eventueel op zolder bewaren tot het volgende seizoen weer begint.
 • Eventuele voortent en windschermen schoon en droog opbergen.

Techniek en veiligheid

Er zijn een aantal technische aspecten om rekening mee te houden als U Uw camper winterklaar maakt. Dit om ervoor te zorgen dat Uw camper veilig en zonder gebreken de winter doorkomt.

 • Laat de servicebeurt en eventuele kleine reparaties nu uitvoeren. Stel het niet uit tot volgend seizoen. In het seizoen is het vaak erg druk in de werkplaats en het zou jammer zijn als U per ongeluk wordt overvallen door een weekend met mooi weer en er op dat moment geen mogelijkheid is voor reparatie.
 • Zet de vorstbeveiliging van de combi verwarming en alle aftap-kranen open.( Raadpleeg de bedieningsinstructie van Uw camper voor de exacte locatie hiervan. Deze varieert namelijk per campermerk)
 • Verwijder gasflessen en plaats deze in een veilige, afsluitbare goed geventileerde ruimte (wellicht heeft Uw stalling hiervoor een speciale gasbunker).
 • Verwijder accu(’s) en plaats deze thuis aan een druppellader. (Indien deze niet onderhoudsvrij zijn laat zuurniveau en zuurgraad even controleren)
 • Verhoog de bandenspanning met 0,2 bar. (In ieder geval tot iets boven het maximum).
 • Heeft U een reservewiel in Uw camper, controleer hiervan de bandenspanning en breng deze zo nodig op peil.
 • Controleer een eventuele vloeistofverwarming op vorstbestendigheid.
 • Verwijder alle batterijen, zoals bijvoorbeeld de batterij van de ontsteking van de (Truma) kachel, eventuele klokjes en rookmelders.
 • Berg kwetsbare en waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld tv’s, thuis op.

Overige zaken

 • Vul de brandstoftank compleet af. Dit om condensvorming in de tank te voorkomen.
 • Trek de handrem niet aan, maar zet Uw camper in de versnelling. Blijf bij de start van het nieuwe seizoen in eerste instantie van de rem af. Rijd eerst voorzichtig een klein stukje en rem daarna pas. Dit in verband met de kans op vast-slaande remmen.
 • Controleer het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem op vorstbestendigheid en vul een eventueel tekort aan.

Tip:

In het kader van gewichtsbesparing, neem eens een uurtje extra tijd om alle kastjes, bergluiken, garages en andere opbergmogelijkheden te controleren op spullen die U niet gebruikt tijdens Uw vakantie. Uit ervaring weten wij dat er ieder jaar een heleboel spullen nieuw in Uw camper terechtkomen, terwijl er zelden of nooit iets uit gaat. Door structureel na Uw vakantie of bij het winterklaar maken van Uw camper even serieus te kijken naar welke spullen U tijdens het reizen daadwerkelijk gebruikt, en overbodige zaken hieruit verwijderd, kunt U verbazingwekkend veel kilo’s besparen.

Neemt U bovenstaande punten in acht dan rijd U Uw camper deze winter met een gerust hart de stalling in!

Omdat iedere camper anders is, zijn bovenstaande punten uitsluitend adviespunten en is dit stuk uitsluitend informatief van opzet! Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden en ons bedrijf kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld mochten zich er onverhoopt toch technische mankementen voordoen.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte neemt U dan gerust contact op met onze werkplaats.

Showroom

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 9.00 tot 13.00 uur
Zondag: gesloten

Buiten onze openingstijden bent U, op afspraak, te allen tijden van harte welkom in onze showroom.

Hoebertweg 4, 5966 ND America
Tel: 077-4649040
Fax: 077-4649042
KvK: 12021039
verkoop@tielencampers.nl

Werkplaats

Maandag t/m vrijdag:
8.00 tot 12.00 – 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
werkplaats@tielencampers.nl

Aangesloten bij

Tielen Campers is aangesloten bij Bovag en Focwa.


 

Categorieën